Menu

Reclamepraat

Mijn beste commercial ooit

border white

Vanuit mijn passie voor marketing en communicatie analyseer en bespreek ik graag opmerkelijke TV commercials.
Bij boo!professionals werken wij dagelijks met de 19 boo!essentials; Belangrijke ingrediënten voor het bouwen van een sterk en aansprekend merk.

In deze reclameplaat wil ik mijn meest favoriete TV commercial delen. Best wel een ouwetje: Denk vrij – Denk Aegon uit 1994, gemaakt door FCA!. Op Youtube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=UYp6mY6oAS0. Kijk hem eerst even voordat je verder gaat…

Wat allereerst opvalt (relatief lage resolutie) is dat het ècht woest mooi gemaakt is. De shots zijn stuk voor stuk spectaculair gesneden en prachtig belicht. De soundtrack en geluidseffecten meesterlijk – daardoor voel ik dat ik er bij ben en beleef ik alles op de eerste rang mee.

Nog veel krachtiger is de onderliggende boodschap voor de kijker met gebruikmaking van één van de boo!essentials voor het bouwen van een sterk merk:
show effects – not specs.

Niemand is intrinsiek gemotiveerd om zich te verzekeren. Maar iedereen begrijpt de boodschap van Aegon: vrijheid en gaan en staan waar jij heen wil: dat wil jij toch ook? Zo op het eerste gezicht heeft de commercial dus NIETS met verzekeringen te maken maar wel alles waar mensen naar streven op het hoogste niveau van Maslow: Zelfontplooiing.

Om tot zelfontplooiing te kunnen komen heb je een zeer belangrijk element nodig: vrijheid. En vrijheid krijg je door los te breken uit je dagelijkse verantwoordelijkheden, de ketens van je af te schudden en vrij van al je beperkingen te kunnen gaan en staan waar wil. Vrijheid… dát is waar je als mens, op zoek naar zelfontplooiing, naar streeft. En Aegon helpt je daarbij, stimuleert je: Denk vrij – Denk Aegon. Daar word je hongerig van… dat wil ik ook… Heerlijk… Wat een belofte.

De resultaten van deze campagne waren uitstekend. Aegon was toen een sterk merk en sponsorde voor lange tijd het Nederlandse schaatsen. Een mooi crossmediaal pakket voor zichtbaarheid en herkenbaarheid die het merk van Aegon goed hielp bouwen.

In het heden heeft Aegon het ‘show effects –  not specs’ concept losgelaten en is meer functioneel gaan communiceren.

Hier bijvoorbeeld de commercial om te stimuleren om op tijd te beginnen met sparen voor je pensioen: https://www.youtube.com/watch?v=6gU30tV2Mzk Ook mooi gedaan en een leuk grapje als drager van de boodschap: Begin op tijd sparen met voor je pensioen!

Helaas word ik alleen niet overtuigd waarom ik dat juist bij Aegon zou moeten doen. Pensioensparen kun je bij veel meer leveranciers. De huidige commercials zijn vooral goed voor de hele pensioen tak – niet direct voor Aegon. Die overtuiging voelde ik wel in 1994…

boo!essential – Show effects – not specs
Show effects – not specs maakt hongerig en maakt je doelgroep klaar om ja te zeggen… Probeer het zelf maar eens toe te passen voor jouw organisatie.

Heb jij ook een favoriete reclame die je met ons zou willen delen? Ik ben erg benieuwd naar die van jou.

Wil je meer weten over de 19 boo!essentials en het hongerig maken van je doelgroep naar jou producten en diensten? Mail mij op michael@booprofessionals.com. Ik vertel je er graag meer over.

Tot snel!

Michael Groen

Merketeer bij boo!professionals

+31 624 893 754

 

Over Michael Groen – anno 1969

Michael Groen interim communicatie strateeg bij boo!professionals

Op mijn 8ste werd ik voor het eerst bewust van de schoonheid van tv-commercials. Onbewust nam ik de beslissing: ‘later als ik groot ben’ wil ik ook zo’n filmpje maken. Mijn vader was fervent filmamateur en het beeldenken heb ik van hem meegekregen. Later heb ik communicatiewetenschap gestudeerd in Nijmegen en tijdens mijn afstudeerstage werkte ik mee aan mijn eerste tv-commercial. Nu ik kinderen heb, speel ik graag met hen het spel ‘reclameraden’. We kijken samen naar de commercialblokken en wie het eerst het merk weet te noemen van de commercial die uitgezonden wordt, verdient een punt – of een extra koekje bij de thee. Superleuk – vind ik 😉

Wil jij marktkansen pakken?

Gratis consult
  • checked circle red

    Leer onze interim marketing professionals kennen en ontdek wat ze voor jouw business kunnen betekenen.

  • checked circle red

    Ontdek wat we doen op het gebied van strategie, communication en design.

  • checked circle red

    Leer meer over het bouwen van een sterk merk en het ontwikkelen van een goede marketingstrategie. Vrijblijvend!