Menu

Een bedrijfsplan in 6 stappen

border white

Om als bedrijf succesvol een nieuwe markt te betreden moet je goed voorbereid zijn. Een ‘Go to market’ plan is hierbij cruciaal. In dit plan doorloop je een aantal stappen die je meer helderheid geven over wat je bedrijf doet en waarom. Je neemt je bedrijf onder de loep en geeft antwoord op een aantal belangrijke vragen. Deze antwoorden gaan je uiteindelijk helpen om je producten of diensten beter te verkopen. We beschrijven hieronder de stappen die wij normaal gesproken ook met onze klanten doorlopen. Te beginnen bij: Begrijp je bedrijf.

 

Begrijp je bedrijf

Je begint dit plan met jezelf en jouw bedrijf. Onderzoek waar je als bedrijf voor staat. Wat is de waarde die je probeert te leveren aan wie en waarom? Wat zijn de commerciële doelen? Sluit de waarde propositie en de commerciële doelen met elkaar aan? Het kan hierbij handig zijn om iemand met strategisch inzicht en marktkennis in te schakelen die je kan helpen bij het kristalliseren van je gedachten en woorden.

 

Begrijp je (markt)context

Vervolgens is het belangrijk om de markt te kennen. Je doet marktonderzoek (of laat dit doen) om de grootte, opbouw, segmenten en trends van de markt in kaart te brengen. Na dit onderzoek pols je de market-fit van je propositie: past dat wat jij wilt aanbieden bij de vraag in de markt?

 

Begrijp je concurrentie

Met de concurrentieanalyse die je maakt worden 3 tot 5 van de meest relevante concurrenten en proposities in beeld gebracht en wordt de bedrijfspositie t.o.v. de concurrentie gepeild. Je krijgt een duidelijk beeld van waar jij voor staat als bedrijf en wat jou onderscheidt van de rest.

 

Begrijp je business model

Door het uitschrijven van een Business Model Canvas wordt de kernopzet van je bedrijf in beeld gebracht om duidelijk te zien hoe de realisatie van de propositie tot stand komt. Je krijgt zo een helder overzicht samengevat op 1 A4.

Business Model Canvas

Business Model Canvas

 

Begrijp je klanten

Vanuit het Business Model Canvas worden de specifieke klantsegmenten duidelijk. Vervolgens wordt er voor elk segment een Value Propositie Canvas gemaakt om de waarde proposities aan te scherpen en kansen te vinden.

 

Begrijp je strategie

Alle bovenstaande elementen ga je uiteindelijk samenbrengen in een simpel en duidelijk ‘Go-to-market’ plan. Hierin worden alle benodigde stappen om de markt te betreden uitgezet. Dit alles binnen de kaders van een tijdschema, budget en sales targets.

 

Aan het einde van dit traject ligt er dan een duidelijke ‘handleiding’ om met het bedrijf goed voorbereid de markt te kunnen betreden. Heb je nu hulp nodig bij het maken van zo’n plan? Dan kunnen wij je hierbij helpen. Onze strategen denken graag me je mee om tot een helder plan te komen, en deze dan ook uit te voeren.

 


Geschreven door: Beng Gwanmesia

Wil jij marktkansen pakken?

Gratis consult
  • checked circle red

    Leer onze interim marketing professionals kennen en ontdek wat ze voor jouw business kunnen betekenen.

  • checked circle red

    Ontdek wat we doen op het gebied van strategie, communication en design.

  • checked circle red

    Leer meer over het bouwen van een sterk merk en het ontwikkelen van een goede marketingstrategie. Vrijblijvend!